Извештај Економско-трговинске школе из Косовске Митровице о учешћу на 18. Међународном сајму виртуелних предузећа у Цељу – Словенија 2024

10th April, 2024

На међународном сајму виртуелних предузећа у Цељу (Словенија), одржаном 13.03.2024. године, ученици Економско-трговинске школе из Косовске Митровице преставили су своје виртуелно предузеће “ЕНЕАБИО028”, које се бави продајом органске козметике. Екипу су чинили ученици Сандра Јокић, Стефан Арсић, Сара Зувић и Андрија Милосављевић а предводили су их професорка Мирјана Радосављевић и професор Дејан Живковић.

Ученици су демонстрирали савремене вештине пословања, креативност, као и примену стеченог теоријског знања из економских предмета, познавању енглеског језика и рачунарства и информатике у самој пракси.

Економско трговинска школа је похваљена од стране стручног жирија за висок професионализам и комплексно представљање предузећа.

Сајам је 18. пут организован под покровитељством европске асоцијације за образовање „ЕУРОПЕН-ПЕН“, Економске школе у Цељу и словеначког Министарства просвете. На сајму се симулира пословање са другим виртуелним предузећима и са физичким лицима.

Акценат се ставља на пословни имиџ, пословну комуникацију, уређење штанда, израду рекламног материјала и израду и попуњавање сајамске документације. На сајму је учествовало 38 виртуелних предузећа из Словеније, Хрватске и Србије. Економско трговинска школа је била једини представник у Словенији и једна од три школе које су ове године учествовале на међународним такмичењима ван граница Србије.

У школи се као метод наставе примењује рад у виртуелним предузећима у којима се симулира рад правих предузећа. На овај начин ученици се веома брзо укључују у реалне привредне токове. Своје пословање виртуелна предузећа приказују на сајмовима такмичарског типа који се организују на националном и међународном нивоу. Наш наступ је био добро осмишљен и сигуран, чиме се издвојио од осталих и побрао све похвале жирија и публике. Успех из Цеља дошао као плод праћења савремених трендова у образовању, што поразумева активну наставу и подстицање ученика на развијање креативности и критичког мишљења. Оваква такмичења су такође веома важна за школу, представљају добар повод да се наши ученици медијски представе и тако буду позитиван пример генерацијама које долазе.

Учешће на Интернационалним сајмовима није само прилика за такмичење и показивање  наученог, већ има много већи значај. Отвара могућности сарадње са школама које су чланице ЕУРОПЕНПЕН-а али и могућност да се кроз пројекте које он реализује унапреди настава.

Мирјана Радосављевић

Дејан Живковић

Слике са сајма можете погледати овде

Ostavite komentar

Objavljeno unutar: Вести, Сајмови ВП kategorije
KulturKontakt
k-education


Virtuelna privreda